Explicații la Biblie

Acasă » Eseuri » Concepte biblice – Ava, Osana, Maranata

Concepte biblice – Ava, Osana, Maranata

Limba comună vorbită de cei ce trăiau în Israel pe vremea Domnului Isus a fost Aramaică – o variantă a ebraicii modificată de captivitatea babiloniană. Ca şi ebraica, aramaică face parte din familia limbilor semitice. Am putea spune că aramaică a fost prima „limbă creştină”. Ea avea însă să fie înlocuită foarte repede cu „koine”, dialectul de stradă al limbii greceşti, vorbită mai cu seamă în partea orientală a Imperiului Roman.

Pe măsură ce creştinismul s-a răspîndit din ce în ce mai mult printre neamuri, aramaică nu s-a mai păstrat decît pe ici, pe colo, ca o mireasmă melancolică. Cărţile Noului Testament, în masiva lor majoritate, au fost scrise în limba greacă. Totuşi, în manuscrisele greceşti au supravieţuit cîteva expresii aramaice de care ne vom ocupa în continuare.

Aba (slavonizat la noi în „Ava”)

Acest cuvînt vine din universul foarte intim al familiei şi înseamnă: tată sau tăticule. Dumnezeu s-a prezentat uneori în Vechiul Testament ca un „Tată” al evreilor (Osea 11;1; Mal. 1:6). Într-un sens mai larg, toţi oamenii sînt copiii lui Dumnezeu prin creaţie, dar Noul Testament ne spune că numai cei care s-au întors la Dumnezeu prin lucrarea Domnului Isus Cristos pot spune rugăciunea „Tatăl nostru”.

„Aba” apare de trei ori în textul Noului Testament:

Marcu 14:36 – Domnul Isus îşi descoperă intimitatea cu Tatăl, folosind termenul învăţat pe genunchii lui Iosif şi Maria.

Romani 8:15 – Într-unul dintre cele mai frumoase capitole ale Bibliei, Pavel vorbeşte despre acceptarea credincioşilor în familia divină şi despre dreptul apropierii intime de „Aba”, Tăticul ceresc.

Galateni 4:6 – Acelaşi Pavel vorbeşte despre Duhul înfierii, care ne-a aşezat în familia lui Dumnezeu. Deşi noi trebuie să-L ascultăm ca şi nişte robi, Dumnezeu ne-a dat dreptul să ne apropiem de El cu îndrăzneala unor copii prea iubiţi.

Osana

Osana este o exclamaţie aramaică după ajutorul lui Dumnezeu. Cu timpul, ea a devenit şi o expresie de laudă, dar fără îndoială, mulţi o mai foloseau în sensul ei primar în care apare în Psalmul 118:25: „Doamne, ajută, Doamne dă izbîndă”, întîmpinarea Domnului Isus la intrarea în Ierusalim şi strigătele de „Osana”, i-au făcut pe mai marii religioşi să-L învinuiască de tolerarea blasfemiei. „Osana” nu se rostea pentru muritori, ci era păstrat doar pentru divinitate (Ioan 12:13; Luca 19:38).

Maranata!

Acest cuvînt aramaic apare o singură dată în textul grecesc al Scripturii: „Dacă nu iubeşte cineva pe Domnul nostru Isus Cristos, să fie anatema! Maranata!” (1 Cor. 16:22). Despărţit în cuvintele componente: „Maran Ata”, expresia înseamnă: „Domnul nostru a venit!” sau „Domnul nostru vine”! Exclamaţia se poate aplica fie la întruparea Fiului lui Dumnezeu în ieslea Betleemului, fie la cea de a doua Sa venire.

Aba, Osana, Maranata! – reprezintă etapele maturizării noastre spirituale.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Răspundem aici cererii uriașe de explicații la Biblie. Tipărite, aceste studii au fost vândute odată cu sutele de mii de exemplare ale “Bibliei cu explicații“ (aceasta poate fi comandată și azi de la Christian Aid Ministries, Ohio, USA – tel. 330-893-2428)

Tirajele foarte mari n-au reușit însă să satisfacă interesul generat de aceste studii și n-au ajuns nici pe departe “peste tot“. La solicitarea multora, le oferim pe acest blog, unde avem avantajul că le putem completa și îmbunătății continuu.

Preluați și folosiți parțial sau total.

No copyright! Just spread the Light!

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te celorlalți 7.764 de abonați.
%d blogeri au apreciat: