Explicații la Biblie

Acasă » Prezentări » Romanii

Romanii

Romanii şi-au pus amprenta – întunecoasă sau luminoasă – peste toată lumea civilizată de azi. În profeţia dăruită de Dumnezeu lui Nebucadneţar (Daniel 2), chipul uriaş, care însuma succesiunea de imperii ale puterii omeneşti aşezate cronologic pînă la instaurarea împărăţiei lui Mesia, debuta cu Babilonul şi sfîrşea cu Roma, „Babilonul” ultimului veac apocaliptic.

Epoca pe care o trăim azi este încadrată de Dumnezeu sub pecetea Romei.

Cetatea Roma a fost înfiinţată în anul 750 î.Cr., dar nu a căpătat pondere imperială decît cîteva secole mai tîrziu, prin victorii militare covîrşitoare asupra cartaginezilor din nordul Africii şi asupra Grecilor. Romanii au fost un popor războinic şi metodic. Sistemul lor de Legiuni a îngenunchiat lumea, iar sistemul lor birocratic de evidenţe contabile a pus stăpînire peste tot ce se mişca în imperiu, în vremea Noului Testament, puterea romană era deja întronată ca stăpînă a lumii.

Evenimentele Noului Testament sînt datate în funcţie de Cezarul roman aflat în viaţă. Cristos s-a născut pe vremea lui August (Luca 2:1). Răstignirea Sa a avut loc pe vremea lui Tiberiu (Luca 3:1). Martirajul lui Iacov, fratele lui Ioan, s-a produs pe vremea lui Claudiu (Fapte 11:28; 12:1, 2). Apostolul Pavel a cerut ca să fie judecat de Nero (Fapte 25:11). Cucerirea şi distrugerea Ierusalimului (70 d.Cr.) a fost executată sub comanda generalului Titus, care avea să fie proclamat mai tîrziu împărat, întregul Nou Testament se desfăşoară pe fundalul prezenţei copleşitoare a Imperiului Roman.

Providenţa divină a folosit existenţa acestui imperiu pentru răspîndirea Evangheliei mîntuitoare a Domnului Isus Cristos. Romanii au stăpînit toate malurile Mării Mediterane şi au instaurat „pax Romana”, un climat de pace şi prosperitate colectivă. Ameninţarea Legiunilor a ţinut popoarele într-un fel de linişte forţată şi bună convieţuire. Militarii romani au fost celebrii constructori de drumuri. Roma a conceput o reţea pietruită care lega cetatea de toate punctele importante ale Imperiului. Pe aceste veritabile artere, „cetatea eternă” era alimentată continuu cu sîngele economic stors din provinciile Imperiale. Se spunea că: „Toate drumurile duc la Roma”. Cezarii au impus un sistem monetar unic care a înlesnit comerţul şi au inventat un sistem bancar şi de credit care a revoluţionat economia. Flota comercială a Romei ajungea în toate porturile lumii, înlesnind schimburile de oameni, veşti şi produse.

Pacea, libera circulaţie în provincii, drumurile excelente, rutele marine şi cetăţenia romană privilegiată, i-au îngăduit lui Pavel să călătorească extraordinar de mult şi de repede pentru a răspîndi Evanghelia şi pentru a înfiinţa Biserici. Creştinii au avut Biserici chiar şi în Roma (Rom. 1:7).

Puterea imperială a Romei a ignorat la început mişcarea creştină. Situaţia s-a schimbat însă tragic odată cu venirea lui Nero la domnie. Cultul Cezarului-Zeu a văzut în închinarea către Omul-Dumnezeu Isus Cristos un rival de temut. Ca să-i poată persecuta, Roma a început să-i învinuiască pe creştini de toate relele care se petreceau în Imperiu, începînd cu răzvrătirile izolate şi sfîrşind cu fenomenele naturale nefaste, interpretate drept supărări ale zeilor jigniţi de practicile creştinilor. Cu Nero au început marile valuri de persecuţie a creştinilor din primele secole. Mulţi au fost arestaţi şi li s-au confiscat averile. Majoritatea din ei au sfîrşit ca martiri, fie în arenele Coliseumului, luptînd cu fiarele sălbatice, fie ca torţe vii, folosite pentru iluminarea nocturnă a petrecerilor animalice din grădinile patricienilor romani.

Fără a fi cucerit vreodată din exterior, Imperiul Roman a început treptat să slăbească şi a dispărut din istorie, prăbuşindu-se din interior. El s-a frînt mai întîi în două: Imperiul Roman de Apus cu capitala la Roma şi Imperiul Roman de Răsărit, cu capitala la Constantinopole. Această împărţire a avut o influenţă epocală asupra Bisericii. După ce Constantin a dat libertate creştinilor, acordînd chiar statut preferenţiar Bisericii, creştinismul oficial s-a „măritat” cu puterea politică, devenind „Catolic” (general, mondial). Conducătorul oficial al Bisericii a fost instaurat Papa, iar Vaticanul a devenit capitala religioasă a lumii.

Împărţirea Imperiului în ramura apuseană şi ramura răsăriteană (aici), l-a determinat pe Cezarul de răsărit să-şi smulgă supuşii de sub autoritatea Romei. Un „Conciliu” al Bisericii convocat de urgenţă la Constantinopole a analizat situaţia, a „anatemizat” Biserica Romei, denunţînd-o ca apostată, şi a înfiinţat Biserica „Ortodoxă” (dreapta credinţă). Născută din motive politico-administrative, această ramură a Bisericii oficiale n-a fost niciodată o mişcare militantă de mase. Ortodoxia a păstrat mereu mai mult un caracter de identitate colectivă, decît unul de spiritualitate biblică sau de convingeri personale.

Planul profetic, revelat de Dumnezeu lui Nebucadneţar şi Daniel, proclama că „piatra” instauratoare de împărăţie mesianică va lovi în „picioarele de lut şi fier”. Comentatorii sînt unanim de acord că această ultimă înfruntare de care se vorbeşte este aceea dintre Imperiul Roman şi Cristos. Unii susţin că această înfruntare s-a şi produs, iar răspîndirea Bisericii pe rămăşiţele Imperiului Roman este astăzi împlinirea profeţiilor mesianice. Alţii susţin că înfruntarea este încă de domeniul viitorului şi că se va da între o formă „revitalizată a Imperiului Roman” („Piaţa Comună” sau „Europa Unită”), şi Cristos, la cea de a doua Sa venire.

Italia în imagini:

Despre Italia în limba engleză aici.


Un comentariu

  1. iov spune:

    si tutusi roma, printr-un personaj exemplar, a servit lumea ca si Hristos, inainte de Hristos. este inimitabil. ca si asinius polion. a calarit la propriu un magar pentru ca era interzis ca calce altfel in sfanta cetate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Răspundem aici cererii uriașe de explicații la Biblie. Tipărite, aceste studii au fost vândute odată cu sutele de mii de exemplare ale “Bibliei cu explicații“ (aceasta poate fi comandată și azi de la Christian Aid Ministries, Ohio, USA – tel. 330-893-2428)

Tirajele foarte mari n-au reușit însă să satisfacă interesul generat de aceste studii și n-au ajuns nici pe departe “peste tot“. La solicitarea multora, le oferim pe acest blog, unde avem avantajul că le putem completa și îmbunătății continuu.

Preluați și folosiți parțial sau total.

No copyright! Just spread the Light!

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 7.544 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: