Explicații la Biblie

Acasă » Prezentări » Filistenii

Filistenii

Philistines-Sea-Peoples

Filistenii au fost o naţiune tribală crudă şi curajoasă care a trăit în vestul Palestinei, pe coasta Mării Mediterane. Numele lor se traduce prin „imigranţi”. Uneori, ei au fost numiţi şi „poporul mării”, migrînd probabil spre Palestina din insula Creta sau Caftor (Gen. 10:14; Amos 9:7). Dagon, zeul lor suprem, era echivalentul unei sirene grecești, de la brâu în sus avea chip de bărbat, iar de la brâu în jos era pește.

Influenţa lor asupra lumii de atunci a fost suficient de mare pentru ca întreg ţinutul Canaanului să primească numele de Palestina („ţara filistenilor”). Se crede că filistenii au ajuns în Canaan la scurtă vreme după evrei și a fost normal ca două grupe etnice să fie rivale în noul ținut în care au venit să locuiască. Spre deosebire de majoritatea popoarelor din jur, de origine semitică, filistenii n-au practicat ,,tăierea împrejur“. Din această cauză, Biblia îi identifică de multe ori prin această particularitate:

,,Tatăl său şi mama sa i-au zis: „Nu este nicio femeie între fetele fraţilor tăi şi în tot poporul nostru, de te duci să-ţi iei nevastă de la filisteni, care sunt netăiaţi împrejur?” Şi Samson a zis tatălui său: „Ia-mi-o, căci îmi place” (Judecatori 14:3).

Descoperirile arheologice ni-i arată pe filisteni ca mari iubitori ai băuturii și ai petrecerilor. La una din aceste petreceri, Samson s-a răzbunat pentru ochii săi scoși prăbușind întreg complexul de temple dedicat lui Dagon peste cei ce-l aduseseră acolo ,,ca să se veselească“ (Jud. 16:22-31).

În Biblie, filistenii sînt menţionaţi cu proeminenţă în două perioade istorice distincte: pe vremea lui Avraam (aproximativ 1.900 î.Cr.) şi pe vremea împăraţilor Saul şi David (aproximativ 1.200-1.000 î.Cr.).

Filistenii din timpul lui Avraam au fost un neam de oameni paşnici şi domoli. Sistemul lor politic administrativ avea în frunte un împărat, Abimelec, care-i conducea dintr-o cetate-capitală (Gen. 26:1, 8).

Mai tîrziu, filistenii au ajuns numeroşi, expansionişti şi cruzi. Ei şi-au organizat teritoriile ocupate în cinci regate locale, grupate într-un fel de confederaţie. Iată numele celor cinci regate: Ascalon, Asdod, Ecron, Gat şi Gaza (Iosua 13:3; Judec. 3:3). Dintre judecători, Samson a rămas celebru prin vitejia arătată de el în luptele cu filistenii (Jud. 13-16). În timpul lui Eli, filistenii au încercat să cucerească toată ţara evreilor. Rezistenţa depusă de aceştia a fost firavă, filistenii reuşind să captureze pînă şi „chivotul Domnului” (1 Sam. 4:1-22).

Pe vremea lui Samuel, filistenii au distrus cetatea Silo, care servise ca centru de închinăciune al evreilor. Asuprirea exercitată de ei asupra evreilor a fost suficient de mare pentru a-i face pe cei din seminţia lui Dan să-şi părăsească vatra dăruită de Dumnezeu şi să se strămute în nordul Palestinei.

Ameninţarea filisteană a fost motivul pentru care evreii au cerut de la Domnul un împărat care să-i unească şi să-i conducă în luptă.

Pe vremea celor dintîi împăraţi ai lui Israel, filistenii aveau arme puternice de fier, în timp ce evreii se luptau încă cu praştii şi arcuri (1 Sam. 13:19-22).

Saul, cel dintîi împărat al Israelului, şi fiii săi, au căzut pe cîmpul de luptă într-o astfel de bătălie cu filistenii (1 Sam. 31:1-4). Cel de al doilea împărat al lui Israel, viteazul David, s-a luptat şi el cu filistenii, biruindu-i de data aceasta şi punînd capăt dominaţiei lor asupra evreilor (1 Cronici 18:1). Împăraţii din Israel şi Iuda au mai avut de luptat din cînd în cînd cu filistenii, dar acestea au fost conflicte minore.

Există prea puţine detalii pentru a putea reconstrui sistemul religios al filistenilor. Biblia menţionează cîteva zeităţi din sistemul lor politeist: Dagon, Astarteea şi Baal Zebub. Existau temple la Gaza (Jud. 16:21, 23-30), Asdod (1 Sam. 5:1-7) şi Ecron (2 Regi 1:1-16). Lui Dagon i se aduceau jertfe de către toţi domnitorii filistenilor (1 Sam 16:23), iar bărbaţii care plecau la luptă obişnuiau să poarte la gît „miniaturi ale chipurilor idoleşti” (2 Sam. 5:21).

Nebucadneţar, împăratul Babilonului, şi-a extins dominaţia asupra întregii lumi cunoscute de atunci. El a cucerit şi cetăţile filistenilor, iar pe locuitori i-a deportat pe alte meleaguri ale imperiului. Aceasta a fost ultima referinţă despre acest popor pe paginile istoriei.

În limba engleză aici.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Răspundem aici cererii uriașe de explicații la Biblie. Tipărite, aceste studii au fost vândute odată cu sutele de mii de exemplare ale “Bibliei cu explicații“ (aceasta poate fi comandată și azi de la Christian Aid Ministries, Ohio, USA – tel. 330-893-2428)

Tirajele foarte mari n-au reușit însă să satisfacă interesul generat de aceste studii și n-au ajuns nici pe departe “peste tot“. La solicitarea multora, le oferim pe acest blog, unde avem avantajul că le putem completa și îmbunătății continuu.

Preluați și folosiți parțial sau total.

No copyright! Just spread the Light!

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 7.544 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: