Explicații la Biblie

Acasă » Prezentări » Fenicienii

Fenicienii

 

 

Fenicienii au locuit o fîşie îngustă de pămînt în nord-vestul Palestinei, pe ţărmul Mării Mediterane, împărţită acum între Liban şi Siria. Odinioară, fenicienii ocupau teritorii mai întinse în Canaan, dar invazia evreilor, sub conducerea lui Iosua (1.380 î.Cr.), i-a înghesuit într-o margine a mării.

Limitaţi teritorial de apele mării şi de lanţul muntos al Libanului, fenicienii au devenit vajnici călători şi cuceritori ai întinderilor de ape. Exploratorii fenicieni au fondat o serie întreagă de colonii de-a lungul coastelor Mării Mediterane şi au funcţionat ca veritabili cărăuşi ai mării, înlesnind comerţul şi comunicaţiile. Acest neam şi-a cunoscut culmea de glorie între anii 1.050 şi 850 î.Cr. (Ezechiel 27:8, 9).

Cu porturi minunate ca Tir şi Sidon şi cu o nesecată cantitate de lemn (cedru, brad şi pin), fenicienii au devenit repede mari meşteri în construirea de corăbii. Pentru că israeliţilor nu le prea plăcea să meargă pe mare, fenicienii au devenit parteneri naturali de afaceri cu cei din Israel. Hiram din Tir, prieten cu David şi cu Solomon, i-a ajutat pe evrei să-şi construiască şi întreţină o flotă comercială (1 Regi 9:26-28).

Religia fenicienilor nu era altceva decît o extensie a religiilor canaanite. Şi sistemul lor de închinare mergea pînă la sacrificarea de copii. Zeii erau şi de parte bărbătească şi de parte femeiască, avîndu-l ca patron suprem pe acelaşi Baal. Căsătoria lui Ahab cu fenicianca Izabela a prăbuşit Israelul în idolatrie, împăratul Ahab i-a îngăduit soţiei sale să aşeze preoţi ai lui Baal în poziţii cheie din administraţie (1 Regi 18:19). Mai tîrziu, Solomon s-a închinat şi el lui Astarteea, zeiţa Sidonienilor (1 Regi 11:5).

Una dintre cele mai interesante profeţii din Biblie a fost rostită de Ezechiel împotriva Tirului şi Sidonului (Ezec. 26:1-21).

„Ele (multe neamuri) vor DARAMA zidurile TIRULUI, si vor surpa turnurile, si vor RĂZUI ŞI ŢĂRÂNA ŞI O VOI FACE O STÂNCĂ GOALĂ. Va rămânea în mare ca un loc unde se vor întinde mreji de prins peşte; Eu am vorbit, zice Domnul… VOR ARUNCA ÎN APE PIETRELE, LEMNELE ŞI ŢĂRÂNA TA… Te voi face o stâncă goală; vei fi ca un loc în mare unde SE VOR ÎNTINDE MREJI DE PRINS PEŞTI; ŞI NU VEI MAI FI ZIDIT LA LOC, căci Eu Domnul am vorbit” Ezechiel 26:4,5,12,14.

La vremea cînd şi-a rostit el profeţia, Ierusalimul era dărîmat, iar cetăţile feniciene erau în plină glorie. Nimeni n-ar fi crezut că cele rostite de Ezechiel se vor întîmpla întocmai. A venit însă vremea lui Nebucadneţar şi a asediului ridicat de el împotriva celor două bogate cetăţi. Locuitorii cetăţii s-au refugiat pe o insulă din apropierea coastei şi se credeau în siguranţă acolo, întrucît nu avea corăbii, Nebucadneţar s-a gîndit însă la un plan care părea imposibil: între ţărm şi insulă să fie construit un drum pe uscat. Toată oastea a primit ordin ca să dărîme tot ce era de dărîmat şi să arunce totul în mare. Rînd pe rînd, aşa cum prevestise Ezechiel, zidurile, turnurile şi casele Tirului au fost dărîmate şi aruncate în mare. N-a fost însă de ajuns. Atunci au răzuit pămîntul pînă au dat de stîncă şi vatra cetăţii a ajuns „o stîncă goală” (Ezec. 26:14). Cînd au isprăvit, Nebucadneţar a trecut pe uscat şi a jefuit toate comorile fenicienilor.

Foarte interesant este şi faptul că în spatele semeţiei Tirului, Duhul lui Dumnezeu îl deconspiră şi-l osîndeşte pe însuşi Lucifer, heruvimul îngîmfat care şi-a pierdut poziţia din slavă şi a fost aruncat pe pămînt. Capitolele 26 şi 27 din cartea lui Ezechiel sînt pline de taine şi revelaţii divine. Un corespondent al profeţiei lui Ezechiel îl găsim şi în Isaia 23:1-18.

Sa luam, de exemplu, profetia despre Tir, marea cetate comerciala din Asia. Prin anul 590 inainte de Hristos, cand era in culmea puterii ei si parea ca va sta pentru vecie asa, profetul Ezechiel a proorocit:

Cetăţile feniciene Tir şi Sidon sînt menţionate şi în Noul Testament. Domnul Isus a vindecat în acest ţinut o fetiţă stăpînită de demoni (Mat. 15:21-28), iar primii creştini au misionat aici intens, cînd au fost alungaţi din Ierusalim (Fapte 11;19). Apostolul Pavel a trecut şi el de multe ori prin Tir şi Sidon (Fapte 15:3).

Articol în limba engleză aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Răspundem aici cererii uriașe de explicații la Biblie. Tipărite, aceste studii au fost vândute odată cu sutele de mii de exemplare ale “Bibliei cu explicații“ (aceasta poate fi comandată și azi de la Christian Aid Ministries, Ohio, USA – tel. 330-893-2428)

Tirajele foarte mari n-au reușit însă să satisfacă interesul generat de aceste studii și n-au ajuns nici pe departe “peste tot“. La solicitarea multora, le oferim pe acest blog, unde avem avantajul că le putem completa și îmbunătății continuu.

Preluați și folosiți parțial sau total.

No copyright! Just spread the Light!

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 7.544 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: